LutfenBekleyin
Peygamber efendimiz, “Bu üç günâhtan yalanı benim için bırak” buyurdu.
Genç kabul edip gitti. Daha sonra, diğer iki günâhı işlemek isteyince, (Bu günâhları işleyip Resûlullahın karşısına çıkınca, “Ben işlemedim” desem yalan söylemiş olurum. Eğer işlediğimi söylersem, beni cezalandırır) diye düşündü. Diğer iki günâhtan da vazgeçip sâlihlerden oldu. (Şir’a)
Yalancı şahitlik de çok büyük günâhlardandır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Müslümanlara yalan yere şahitlik yapanı kıyâmet günü dilinden asarlar. Sonra onu, münafıklarla beraber, Cehennemin en dibine sürerler. Bildiği, gördüğü hâlde şahitlik yapmayan veya söylemeyen için Allahü teâlâ kıyâmette vücudunun etlerinin parça parça edilip halkın önünde ona yedirilmesini ve Cehenneme atılmasını buyurur. O dili yer, kemirir ve parça parça eder.)
Resûlullah efendimiz buyurdu ki, (Tüccarın, pazarcıların çoğu fâcirdir.) Sebebini sorduklarında, (Alış-verişleri helâl olmaz. Çünkü çok yemin ederek günâha girerler ve yalan söylerler) buyurdu.
Bir hadîs-i şerîfte, (Yalan yere yemin ederek, birinin malını alan kimse, kıyâmet günü, Allahü teâlâyı gazaplı görecektir.)
Bir hadîs-i şerîfte (Îmân sahibi, her kabahati yapabilir. Fakat, hiyanet yapamaz ve yalan söyleyemez) ve bir hadîs-i şerîfte de, (Yalan, üç yerde câiz olur: Birincisi, Harpte (ve her zaman din düşmanlarının zararından korunmak veya müslümanları korumak için), ikincisi, iki müslümanı barıştırmak için, birinden diğerine iyi laf getirmek. Üçüncüsü, zevcelerini idare etmek için) buyuruldu.
Zalimden, bir müslümanın bulunduğu yeri, malını, günâhını saklamak câizdir. İki müslümanın, kadın ile erkeğin arasının açılmasını önlemek için, malını korumak için, müslümanın sırrını, ayıbını meydana çıkarmamak için ve bunlar gibi haramları önlemek için, yalan söylenebilir. Ölmemek için leş yemeye benzer.
Sevgili Peygamberimiz, (Yalan yere yemin, büyük günâhtır) buyurdu. Bir hadîs-i şerîfte de, (Yalan yemin ederek bir müslümanın hakkını alan kimsenin gideceği yer, Cehennemdir) buyurdu. Doğru olarak çok yemin etmek, Allahü teâlânın ismine ve yemine kıymet vermemek olur. Bunlara kıymet vermiyerek yemin etmek çok çirkindir. Şarkılarda, temsillerde, eğlencelerde yemin etmek böyledir.
Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.
Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.