LutfenBekleyin
1. Hayzın en azı yoktur. Bir damla gelse de hayz kabul edilir. En fazlası ise 15 gündür. 15 günden fazla gelirse istihâza [özür] olur.
Hanefî’de hayzın en azı 3, en fazlası 10 gündür. Bundan azı veya çoğu istihâzadır. Mâlikî’yi taklit eden kadın, Hanefî’ye göre istihâza olup da, Mâlikî’ye göre hayz olan günlerde namaz kılmaz, istihâza olan bu günleri daha sonra kazâ eder.
Meselâ: Bir kadının âdeti 5 gün iken, 5 gün kan, 8., 12. ve 14. günleri kan görse, Hanefî’ye göre, âdeti yine 5’tir, kan görülen, 8., 12. ve 14. günleri istihâzadır. Kan 10 günü geçtiği için, istihâza var demektir. İstihâza olunca çakışan günlere bakılır. Çakışan gün yoksa, eski âdeti geçerli olur. Mâlikî’de hayz olduğu için, bu günlerde de namaz kılmaz, ama daha sonra 5 günden sonrakileri kazâ eder.
2. İkinci hayzın olabilmesi için, aradan en az 15 gün geçmesi gerekir. 15 gün geçmeden kan gelirse, bu hayz değildir, istihâzadır. Gusletmeden namaz kılınır.
Hanefî’de de böyledir.
3. Âyiseden [70 yaşından sonra] gelen kan hayz değil, istihâzadır.
Hanefî’de âyise yaşı 55, Mâlikî’yi taklit eden kadın, bu günlerde kan gelirse, namaz kılmaz; ama kesilince kazâ eder.]
4. Hamileden ve doğumdan önce gelen kan hayzdır. Gebeliğin ilk iki ayında hayzın azami müddeti 15 gündür. İki aydan altı aya kadar 20, altı aydan doğuma kadar 30 gündür.
Hamileden ve doğumdan önce gelen kan hayzdır. Hanefî’de istihâzadır. Mâlikî’yi taklit eden kadın, bu kanlı günlerde, orucunu tutar. (Orucun, diş dolgusu sebebiyle Mâlikî’yi taklit etmekle alâkası olmadığından orucunu tutar) fakat namaz kılmaz. Namazını daha sonra kazâ eder.
5. Kızlarda istimrâr ederse yâni kan kesilmeden akarsa, 15 günü hayz, 15 günü istihâza kabul edilir. Hanefî’de ise, 10 günü hayz, 20 günü istihâza kabul edilir. Mâlikî’yi taklit eden ise, Mâlikî’nin hayz dediği 15 gün namaz kılmaz, sonra kılmadığı 5 günü kazâ eder.
Kadınlarda ise, birinci ayda âdetinin en çoğunun 3 gün fazlasına kadar hayz, 30 güne tamamlayarak kalan günler istihâza kabul edilir. İkinci ay, birinci aydaki hayz kabul edilen gün sayısının 3 gün fazlasına kadar hayz kabul edilir. 15 güne çıkana kadar böyle devam eder. 15 günü geçerse, artık 15 günü hayz, 15 günü istihâza kabul edilir.
6. Sezaryenle, yâni karın yarılarak çocuk alınınca gelen kan nifâs olmaz. Hanefî’de nifâs olur. Mâlikî’yi taklit eden Hanefî, burada kendi mezhebi olan Hanefî’ye uyar.
7. Nifâs kanamaları arasındaki temizlik günleri 15 günden az olursa nifâs sayılır. 15 gün geçtikten sonra gelirse hayz olur. Nifâs kanları arasında 15 veya daha fazla temizlik olursa, artık nifâs bitmiş demektir, 60 günü beklemek gerekmez. 15 veya daha sonra kan gelirse bu nifâs değil, hayz kanı olur.
Aradaki temizlik günleri hesaptan düşülerek kanama günleri toplanıp 60 günü bulursa, bu durumda kadının nifâsı sona ermiş olur. Meselâ 20 kan, 7 temiz, 17 kan, 10 temiz, tekrar 23 kan görse, kan görülen günler toplamı 60’ı bulduğu için, nifâsı sona ermiş demektir.
Mâlikî’yi taklit eden, kadının nifâs kanı 40 günü geçerse, âdetinden sonraki kan günleri Hanefî’de istihâzadır, bugünlerdeki namazları kazâ etmesi gerekir.
8. Hayz veya nifâslı kadının göbekle diz arasına çıplak olarak dokunmak câiz değildir. [Mâlikî’yi taklit eden Hanefî, kendi mezhebinin hükmüne uyar.]
Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.
Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.