LutfenBekleyin
Her gün beş kere namaz kılmak, Kur’ân-ı kerîm’de ve hadîs-i şerîflerde emredilmiştir. Allahü teâlâ, Rûm sûresi 17. ve 18. âyetlerinde meâlen, (Akşam ve sabah vakitlerinde Allah’ı tesbih edin. Göklerde ve yeryüzünde olanların yaptıkları ve ikindi ve öğle vakitlerinde yapılan hamdler, Allahü teâlâ içindir) buyruldu. Bekara sûresi 239. âyetinde de meâlen, (Namazları ve ikindi namazını koruyun!) yâni namazları devamlı kılın, buyurdu. Âyet-i kerîmede geçen tesbih ve hamdin namaz demek olduğu tefsir kitaplarında bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de; (Allahü teâlâ kullarına hergün beş kere namaz kılmayı emretti. Güzelce abdest alıp, bu beş namazı vakitlerinde kılan, rükû ve secdelerini iyi yapanları, Allahü teâlâ affeder, bağışlar) ve (Kapınızın önünden akan bir suda her gün beş kere yıkanınca, üzerinizde kir kalmayacağı gibi, beş vakit namaz kılanların hatâlarını da Allahü teâlâ affeder) buyurdu.
Beş vakit namaz, kırk rek’at eder. Bunlardan onyedi rek’ati fazdır. Üç rek’ati vâcibtir. Yirmi rek’ati de sünnettir. Şöyle ki:
Sabah namazı: Dört rek’attir. önce, iki rek’at sünneti, sonra iki rek’at de farzı kılınır. Bu sünnet, çok kuvvetlidir. Vâcib diyenler de vardır.
Öğle namazı: On rek’attir. Önce, dört rek’at ilk sünneti, sonra dört rek’at farzı, farzdan sonra da iki rek’at son sünneti kılınır.
İkindi namazı: Sekiz rek’attir. Önce, dört rek’at sünneti, sonra dört rek’at farzı kılınır.
Akşam namazı: Beş rek’attir. Üç rek’at farz, sonra iki rek’at sünnet kılınır.
Yatsı namazı: Onüç rek’attir. Önce, dört rek’at sünneti, sonra dört rek’at farz, sonra iki rek’at son sünnet, bundan sonra da üç rek’at “Vitir namazı” kılınır.
İkindi ve yatsının ilk sünnetleri (Gayr-i müekkede)dir. Bunların ikinci rek’atlerinde otururken, Ettehıyyâtü... den sonra, Allahümme salli âlâ... sonra... bârik... sonuna kadar okunur. Ayağa kalkınca, üçüncü rek’atte, önce Besmele çekmeden, Sübhâneke... okunur. Hâlbuki, öğle namazının ilk sünneti (Müekked)dir. Yâni, kuvvetle emrolunmuştur. Sevabı daha çoktur. Bunda, birinci oturuşta, farzlarda olduğu gibi, yalnız Ettehıyyâtü okunup, sonra üçüncü rek’at için, hemen ayağa kalkılır. Kalkınca, önce Besmele çekip, doğruca Fâtiha okunur.
Öğlenin ve yatsının farzından sonra dört rek’at ve akşamın farzından sonra altı rek’at daha kılmak müstehaptır, çok sevaptır. Hepsini bir selâm ile veya iki rek’atte birer selâm ile kılabilir. Her iki şekilde de, ilk iki rek’atleri, son sünnetler yerine sayılır. Bu müstehab namazları, son sünnetlerden sonra ayrıca kılmak da olur.
Birinci rek’at namaza durunca, diğer rek’atlar ayağa kalkınca başlar ve tekrar ayağa kalkıncaya kadar devam eder. Son rek’at ise, selâm verinceye kadar devam eder. İki rek’atten az namaz olmaz. Akşamın farzı ile vitirden başka, her namaz, çift rek’atlidir. Çift rek’atlerde ikinci secdeden sonra oturulur.
Her bir rek’atte namazın farzları, vâcibleri, sünnetleri, müfsidleri ve mekrûhları vardır. İlerideki sahifelerde bunları (Hanefî) mezhebine göre bildireceğiz.
Görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir! Amacımız size her zaman daha iyi hizmet verebilmektir.
Bizimle paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ya da şikayetiniz varsa ilgili "İletişim Formu"nu doldurarak bize iletebilirsiniz. Bildiriminizi en kısa sürede değerlendirip size geri döneceğiz.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ve e-posta yolu ile iletişime geçebilirsiniz.